De duurzame weg naar succes is: training, training, training

vlag

Programma Hands-On FOM

FOM wordt als methode volledig beschreven in het boek Volledig Communicatie-georiėnteerde Informatiemodellering, en verder verhelderd in het daarbij horende opgavenboek. De methode wordt geheel conform de theorie ondersteund door gerichte casetools. FOM is de hoeksteen van het Informatie Management Frame. Dit Frame is beschreven in het boek About Facts and Things.

De cursus Hands-On FOM geeft u een geheel nieuwe kijk op het verschil tussen een echt conceptueel informatiemodel en logische gegevensstructuren. Als het goed is, zijn deze logische gegevensstructuren rechtsreeks afgeleid van het conceptuele informatiemodel en zijn deze alleen dan een goede basis voor allerlei applicaties voor de kenniswerkers in een bedrijf, als deze het conceptuele informatiemodel ook echt hebben kunnen valideren. De cursus leert u deze kwaliteit-nastrevende aanpak voor applicatieontwikkeling in de praktijk toe te passen.

Onderwerpen

Ų Vertrouwd raken met de oorsprong van en samenhang tussen verschillende methodes voor datamodellering en datastructurering, hun specifieke aanpak en problemen

Ų Kennismaken met FOM als modelleermethode

Ų Inzicht krijgen in het belang van concrete voorbeelden, en hoe het verwoorden van feiten en het classificeren en kwalificeren daarvan in zijn werk gaat

Ų Kennismaken met de 'look and feel' van casetools

Ų Leren hoe je een elementair IGD maakt

Ų Vertrouwd raken met semantisch equivalente transformaties en de gevolgen daarvan voor datastructurering

Ų Vertrouwd raken met beperkingsregels zoals de Uniciteit Constraints en Totaliteit Constraints

Ų Vertrouwd raken met de nominalisatietest en andere beperkingsregels

Ų Afleiden van een relationeel schema

Ų Proefdraaien op een volledig modelleringstraject

Ų Kennismaken met Specialisatie, Generalisatie, Recursie en andere communicatieconstructen

Ų En heel veel oefenen in al deze zaken

Voor wie

Ų Bedrijfsexperts en Informatie-analisten

Ų Kenniswerkers in een bedrijf die graag weer de gewenste invloed willen kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van de voor hun werk benodigde applicaties

Docenten

Peter Alons is zelfstandig senior adviseur bij PAlCon en voor meer dan 25 jaar betrokken bij BI- en DWH-projecten bij NS, KLM, ProRail, Rabobank, ABN-AMRO, Erasmus MC en Generali verzekeringsgroep nv. Hij vervult daarbij rollen als adviseur, methode-coach, informatieanalist en quality-assurance auditor. In samenwerking met anderen heeft het Informatie Management Frame ontwikkeld en met succes toegepast. Hij geeft presentaties, workshops en colleges over FOM, Informatie Management, Data Warehousing en Informatiekwaliteit Management bij diverse klanten en Hogescholen in Nederland. Hij is de auteur van het boek About Facts and Things.

Rob Arntz is voor meer dan 15 jaar betrokken bij BI- en DWH-projecten bij ABN-AMRO, Rabobank, de Raad voor de Rechtspraak, VGZ en Prorail. Hij vervult daarbij rollen als informatieanalist, ETL-expert en DWH-consultant. In dit kader heeft hij het Informatie Management Frame mede vorm gegeven en toegepast. Hij geeft presentaties, workshops en colleges over FOM, Metadata beheer en Data Warehousing, zowel intern als bij klanten. Hij is co-auteur van het cursusboek Volledig Communicatie-georiėnteerde Informatiemodellering, opgaven en casussen.

Literatuur

Ų Het boek Fact Oriented Modeling (with FCO-IM), Jan Pieter Zwart, Marco Engelbart, Stijn Hoppenbrouwers, Technics Publications, ISBN 978-1-63462-086-4.

Ų Het boek Volledig Communicatiegeoriėnteerde Informatiemodellering, Guido Bakema, Jan Pieter Zwart, Harm van der Lek, tenHagenStam, ISBN 90-267-2316-4.

Ų Het opgavenboek Volledig Communicatiegeoriėnteerde Informatiemodellering, Opgaven en casussen, Marco Engelbart, Rob Arntz, Jorg Janssen, tenHagenStam, ISBN 90-440-0314-3.

Ų About Facts and Things, Peter Alons, Brave New Books, ISBN 97-894-0211-4485.

Ų Pdf’s van de PowerPoint presentaties.

Meld u nu aan

Vul het online formulier in en meld u direct aan voor deze cursus. Het wijst zich vanzelf.

Ja, ik meld mij aan voor de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling (FOM)

Links

Impressies:

Verwante sites: